Hirdetés

Potápi Árpád János államtitkár például ’48 kapcsán a kanadai Calgeiben beszélt úgy, mintha nem is tudna róla, hogy már nem a 19. százban élünk, azaz egy távoli országról már nem lehet csak úgy büntetlenül, a lebukás veszélyes nélkül hazudozni.

Potápi szerint….

Az elmúlt évek legfontosabb eredménye, hogy a nemzeti összetartozás érzését sikerült megerősíteni mindenhol a világon, ahol magyar emberek élnek.

A magyar szabadságszerető nép, 1848 forradalmi lelkülete ezért talált otthonra olyan gyorsan minden magyar szívében – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára helyi idő szerint szombaton Kanadában, Calgaryban, a magyar közösség március 15-i ünnepségén- írja a Népszava.

Hirdetés

A „szent hevület”

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy a magyarság lelke abban a szabadságban gyökerezik, amelyet Szent István óta óhajt minden nemzedék. Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanakkor ma Erdélyben és Kárpátalján is csorbul a magyarok szabadsága. A szabadság csorbulásáról van szó, amikor ellehetetlenül az anyanyelvi oktatás, és akkor is, amikor a nemzeti jelképek használatát korlátozzák – mutatott rá. Kiemelte, hogy

„különösen a kárpátaljai magyarság van ma veszélyben és életveszélyben, mert olyan háborúba viszik el a magyarokat, ami nem a mi háborúnk. (…) Elítéljük Oroszország katonai agresszióját, de az Ukrajna területi integritása és szuverenitása ellen indított támadás nem lehet indok arra, hogy a magyar nemzeti kisebbség jogait csorbítsák”

– fogalmazott. Elismételte, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját indította el Ukrajna megsegítésére, de közben nem mond le a Kárpátalján élő őshonos nemzetrészéről.

Tegnap, ma, holnap

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, „ma első és legfontosabb álmunk a béke”. 2010 előtt álom volt a magyarság egysége is, ma pedig elmélete szerint elmondható, hogy a magyarság „egységes”. Az elmúlt évek legfontosabb eredményének nevezte, hogy a nemzeti összetartozás érzését sikerült megerősíteni mindenhol a világon, ahol magyar emberek élnek.

„Tesszük ezt azért, mert valljuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért”

– fogalmazott.

2010 ’48 és ’56 mellett

Felidézte, hogy a magyarság történelmének legkiemelkedőbb pillanataiban élte meg ezt az összetartozást, ilyen meghatározó pillanat, ilyen esztendő volt 1848 és 1956, valamint bizonyos szempontból ilyen volt 2010 is, amely szerinte egy új időszámítás kezdetét jelentette a nemzetpolitikában.

Calgaryban a március 15-i megemlékezés keretében szombaton mutatták be a Nemzeti Összetartozás Táncegyüttes táncjátékát, amelyet a Nemzeti összetartozás éve alkalmából állítottak össze, és amelyet Kanada legjobb magyar néptáncosai adnak elő.

Ezt olvasta már?

Ha hozzászólna a cikkhez, a Szijauram! facebook-oldalon várjuk véleményét!
Hirdetés